19. helmikuuta 2017

Vanhempien ajatukset

Tietenkin oman lapsen kielimatka on aika iso juttu myös vanhemmille. Olenkin tehnyt jo aiemmin postauksen siitä, miten kielimatka-asia kannattaisi esittää vanhemmille. Kerroin myös omien vanhempieni suhtautumisesta ideaan. Nyt matkani jälkeen haastattelin heitä siitä, mitä mieltä he nyt ovat.

Mitä ajattelit ensin, kun Venla alkoi puhua kielimatkoista?

Äiti: Ajatus kielimatkasta ei tullut yllätyksenä. Venlan menojalka on vipattanut ulkomaille jo pitkään, joten jotakin tämän suuntaista osasin odottaa. Minua ajatus vähän jännitti, mutta halusin rohkaista Venlaa viemään suunnitelmaa eteenpäin, koska uskoin matkan tarjoavan paljon hienoja kokemuksia hänelle. Kielimatkan aikana minulla oli ikävä Venlaa ja halusin hänen viestittelevän päivittäin. Toisaalta tunsin myös ylpeyttä lapsestani, joka pärjää hienosti vieraassa maassa vieraalla kielellä ilman vanhempiaan.

Isä: Ensi reaktio oli, että "no, mikä ettei!" Sehän olisi juuri sitä, mitä haluan lapseni kokevan ja näkevän: kansainvälisyyttä, eri kulttuureja, erilaisia ihmisiä. Sitten päähän alkoi hiipiä epävarmuutta ja kysymyksiä. Pärjääkö hän siellä? Mitä jos hän vaikka sairastuu siellä? Tuleeko koti-ikävä? Onko aika liian pitkä? Kuitenkin järki voitti. Venla on reipas, päättäväinen mutta harkitseva, sopivan rohkea, mutta myös sopivan arka. Tietenkin paljon turvaa antoi, ettei hän ollut ulkomailla yksin vaan ohjatulla kielimatkalla.

Megapartyssa söin, katselin auringonlaskua,
hiippailin ympäriinsä nauttien tunnelmasta
ja - kyllä - kuvasin lokkeja. :D

Mitä ajattelet kielimatkasta näin jälkikäteen?

Äiti: Kielimatka oli Venlalla antoisa kokemus, joten onneksi en asettunut poikkiteloin hänen suunnitelmalleen.

Isä: Hienoa, että hän lähti. Venla tuli selvästi itsevarmempana takaisin. Hän huomasi pärjäävänsä sekä vieraan kielen että arjen toimintojen, kuten vieraassa maassa liikkumisen kanssa.

Ehkä tällä ei vielä saa Vuoden luontokuva -palkintoa :D

Oliko matka mielestäsi koko rahan arvoinen?

Äiti: Onhan kielimatka aika hintava, toivottavasti Venla sai kokemuksia joka euron edestä.

Isä: Kyllä oli. Vaikka matka on melko arvokas, niin luulen, ettei kaikkea sillä saatua voi rahassa mitata. Kieltä voi varmasti oppia saman verran halvemmallakin, mutta esimerkiksi juuri tuo itsenäisyyden ja itsevarmuuden lisääntyminen voi tulla vain tämän tyyppisten kokemusten myötä.

Saisivatko Venlan sisarukset lähteä kielimatkalle, jos he haluaisivat?

Äiti: Tottakai

Isä: Ilman muuta!


Jotain muuta sanottavaa?

Äiti: Kielimatka itsenäisti sekä nuorta että hänen vanhempiaan! ;)

Isä: Kannattaa ehdottomasti harkita international-kurssia ja perhemajoitusta, koska uskoakseni Venla oppi niiden ansiosta paljon enemmän kieltä kun ei voinut jutella paljonkaan suomeksi. Samalla hän oppi keskusteluissa paljon muistakin kuin brittien kulttuurista.

Mielestäni vanhempani puhuivat ihan asiaa. Ensi viikolla jatketaan vielä samalla teemalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei olekaan - on vain tyhmiä vastauksia! :)