29. marraskuuta 2015

Rahan käyttäminen ulkomailla

Tässä postauksessa olisi tarkoitus vähän infota siitä, mitä kaikkea täytyy huomioida, kun käyttää rahaa ulkomailla.

Ensiksikin, ulkomailla, etenkin suurissa kaupungeissa, rahankäyttöön liittyy yleisesti enemmän riskejä kuin Suomessa. Tämä on fakta, joka kannattaa tiedostaa. Hysteeriseksi ei kuitenkaan kannata ruveta.

TURVALLISUUS

Täytyy vain muistaa, ettei koskaan (myöskään kotimaassa) jätä lompakkoa, laukkua tai kännykkää minnekään ilman valvontaa. Ei edes hetkeksi.

Taskuvarkaudet ovat yleisempiä suurissa kaupungeissa, etenkin turistipaikoissa. Kännykkää tai lompakkoa ei kannata pitää takataskussa, eikä välttämättä edes siinä farkkujen etutaskussakaan,
mieluummin laukussa, jota sitten kantaa tiukasti kainalossa ja pitää laukun suun aina kiinni. Jos taas mukana on reppu, sitä kannattaa kantaa vartalon etupuolella, mikäli pelkää, että sieltä varastetaan jotakin.

Kannattaa tarkistaa omalta pankilta, että oma
 maksukortti käy maksuvälineenä myös ulkomailla.
 
Jos käytät maksamiseen pankkikorttia, korttia ei saa päästää hetkeksikään näköpiirinsä ulkopuolelle. Jos vaikkapa ravintolassa tarjoilija sanoo maksupäätteen olevan kauempana ja lähtee viemään korttiasi jonnekin, tarjoudu maksamaan käteisellä. Tämänkin vuoksi kannattaa pitää aina hieman käteistä mukana. Toinen syy on se, että joka paikassa ei tietenkään ole korttilaitetta ja käteinen käy myös silloin, jos laite on rikki.

Maksukortin tunnusluvusta kannattaa tietenkin pitää huoli. Aina lukua näppäillessä täytyy peittää vaikka kädellä näppäimistö, ettei kukaan ulkopuolinen tai käteisautomaattiin asennettu kamera näe tunnustasi.

Jos otat maksukortin mukaan, ota muistiin myös puhelinnumero, johon soittamalla voit mitätöidä korttisi, jos se katoaa tai varastetaan.

Sitten vähemmän epämiellyttäviin aiheisiin.

ERI VALUUTAT
 
Euroopan valtioista suuri osa kuuluu euroalueeseen, eli niissä on käytössä yhteisvaluutta euro. Näihin maihin matkustaessa ei rahaa tietenkään tarvitse käydä muuttamassa toiseen valuuttaan.
 
Lista euroa käyttävistä EF:n kielimatkakohteista (tiedot on otettu osoitteesta https://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.en.html):
  • Ranska
  • Saksa
  • Irlanti
  • Malta
  • Espanja

http://valuuttamuunnin.com/
 
Muihin kohteisiin lähtiessä täytyy euroja vaihtaa kohteen valuutaksi. Alla olevasta listasta näet vielä ne EF:n kielimatkakohteet, joissa on käytössä jokin muu valuutta. Nimen perään on laitettu vielä valuutta.
  • Iso-Britannia (punta)
  • USA (USD eli Yhdysvaltain dollari)
  • Australia (AUD eli Australian dollari)
  • Ruotsi (kruunu)
  • Japani (jeni)
Tästä linkistä voit käydä tarkistamassa tämänhetkiset valuuttakurssit.

Toisen, itselle vieraamman valuutan käyttäminen voi tuntua hankalalta. Hintojen muuttelemista kannattaa harjoitella jo etukäteen, jos se mietityttää. Vaikka tuote tuntuisikin edulliselta, kannattaa vielä nopeasti päässään tarkastaa, että se todella on sitä. Esimerkiksi 40 puntaa maksavia kenkiä ei välttämättä pidä kalliina ("Suomessahan ne olis paljon kalliimmat!"). Jos senhetkisen kurssin mukaan yksi punta on vaikkapa 1,34 euroa, kenkien hinta on euroiksi muutettuna 53,60 eli ei enää niinkään vähän.


Matkan aikana voi tietenkin liidereiltäkin kysäistä, jos on jotakin epäselvää. Tärkeää on, että raha ei muodostu esteeksi (millään tavalla) kielimatkan onnistumiselle.

Nämä asiat nyt ensimmäisinä tulivat mieleen liittyen tähän aiheeseen. Jos jäi jotakin kysyttävää, niin kysy rohkeasti! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei olekaan - on vain tyhmiä vastauksia! :)