15. marraskuuta 2015

Rahan säästämisen alkeet

Raha liittyy kielimatkailuun vahvasti. Edullisinkin kielimatka maksaa jo lähes pari tonnia ja siinä on vasta itse matka. Kuluja kertyy matkalla syömisistä, ylimääräisistä aktiviteeteista, ostosreissuista ja monesta muusta pieneltä tuntuvasta asiasta. Moni lähtijä maksaa ainakin osan matkasta itse tai ottaa käyttörahat omasta pussistaan. Rahan säästäminen ei kuitenkaan ole kovin helppoa. Etenkin, jos ei ole menoja, joita karsia eikä tuloja, joita säästää.

 
Myös ihan vain rahan käyttäminen ulkomailla saattaa tuntua aluksi hankalalta. Täytyy muistaa olla supervarovainen maksukortin kanssa ja joissakin maissa vieras rahayksikkö voi tuottaa ainakin päässälaskuvaikeuksia. Teenkin lähiaikoina muutaman postauksen rahaan liittyen.

Tänään alkaa säästämisen tehokuuri.

Esimerkkihenkilöinä on käytetty kuvitteellisia Emmaa ja Santeria.

1. Rahan säästäminen on järkevintä aloittaa kartoittamalla omat tulot ja menot. Voit tehdä taulukon esimerkiksi taulukointiohjelma Exceliin tai käyttää apuna perinteistä kynä ja paperi- menetelmää. Pääasia on, että kirjaat KAIKKI tulosi ja menosi ylös. Kirjaa menot viikkokohtaisesti ja laske joka viikon loppusumma sekä tuloille että menoille.

Ensimmäisellä viikolla Emman menot ylittivät tulot, mikä
oli mahdollista Emman säästöjen takia. Ajan mittaan
Emman säästöt kuitenkin hupenevat. Tuollainen loppusumma
siis tarkoittaa sitä, että säästöön ei ole jäänyt mitään.

2. Katso joka viikon jälkeen loppusumman lisäksi se, mihin olet rahaa käyttänyt. Mihin on kulunut eniten? Onko kaikki menopuolella oleva tarpeellista? Kaduttaako joku ostos? Millaisissa tilanteissa yleensä käytät liikaa rahaa? Onko jotakin, mitä et pystynyt ostamaan rahan puutteen takia? Voitko muuttaa rahankäyttöäsi seuraavalla viikolla?

Santeri osti kameraansa objektiivin, joka maksoi 149,99 €.
Tulot siis ylittyivät moninkertaisesti. Ostos saattoi kuitenkin
olla tarkasti harkittu ja ehkä Santerin edellisen
rahansäästöprojektin kohde.

3. Kun olet seurannut rahankäyttöäsi pari-kolme viikkoa, voit alkaa tarkastella tulojesi ja menojesi suhdetta. Jos tahdot saada rahaa säästöön, tulojesi täytyy tietenkin olla suuremmat kuin menosi. Mieti nyt, mitkä ostokset olisit voinut jättää pois koko seuranta-aikana. Laske niiden yhteissumma. Kaduttaako?

Toisella viikolla Santeri tienasi 59 euroa.

4. Voit tehdä edellisten viikkojen perusteella rahankäyttösuunnitelman eli budjetin seuraavalle viikolle. Ota tavoite ja koeta pitää se. Tarkasta viikon lopuksi, miten kävi. Jos huomasit tavoitteesi mahdottomaksi tai liian helpoksi, korjaa budjettia.

HUOM! Muista kirjata ylös myös pankkikortilla maksamasi
ostokset sekä suoraan tilillesi tulevat rahat!

5. Kun olet seurannut rahankäyttöäsi muutamia viikkoja, voit tehdä budjetin pidemmäksikin ajaksi kuin viikoksi kerrallaan. Aseta tavoitesumma, jonka säästät tietyssä ajassa ja tarkasta säännöllisesti, että etenet kohti tavoitettasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei olekaan - on vain tyhmiä vastauksia! :)