13. joulukuuta 2015

Joulukalenteri: 13. luukku

Kaikkiin EF:n kielimatkakohteisiinhan (Upsalaa lukuunottamatta) siis matkustetaan lentäen. Vaikka monen useita kertoja ulkomailla käyneen mielestä tämä voikin kuulostaa hassulta, kaikki eivät ole ennen kielimatkaa matkustaneet lentokoneella minnekään. En tiedä, olisinko kyllä itse uskaltanut varata matkaa, jos en olisi koskaan aiemmin lentänyt, mutta on varmasti sellaisia rohkeita, jotka uskaltavat.

Kuva lentokoneen ikkunasta Italiasta tullessa

Tässä postauksessa haluankin valottaa lentämiseen liittyviä juttuja ihan pienistä, yksinkertaisilta tuntuvista jutuista alkaen.

Ensiksikin, ennen lentoa kannattaa nukkua hyvin. Lähteepä lentosi mihin aikaan tahansa, edellisenä yönä on todella tärkeää nukkua kunnolla. Matkustaminen on paljon mukavampaa, kun on virkeä ja skarppi eikä kuin nukkuneen rukous (mitä se nyt sitten onkaan :D En ole koskaan oikein tajunnut tota sanontaa). Huolehdi, että kaikki (matkalaukku, passi, muut mukaan tulevat paperit...) on mahdollisimman valmista jo hyvissä ajoin ennen nukkumaan käymistä, mielellään jo vaikka aamupäivällä. Puuhaile päivä kaikkea muuta, syö hyvin ja illalla tee normaalit iltatoimet. Ennen nukkumaan käymistä tee jotakin, mikä rentouttaa ja vie ajatukset pois jännittävästä seuraavasta päivästä. Joku tykkää lukea, toinen kuuntelee musiikkia tai katsoo lempisarjaansa.

Lennolle kannattaa valita hyvät vaatteet. Lähtövaatteet kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin etukäteen, niin kuin kaikki muukin matkustamiseen liittyvä. :D Tärkeää on, että vaatteet ovat mukavat päällä ja niissä voi kuvitella istuvansa suhteellisen ahtaassa tuolissa useita tunteja. Vaatteita valitessa kannattaa miettiä etenkin kohteen säätä. Toisaalta, lentokoneessa on usein melko viileää tehokkaan (noh, onhan siitä kaikenlaista valitusta, että ei se kai oikeasti niin tehokas ole, mutta ainakin vetoa tuntuu) ilmastoinnin takia. Siksi kannattaa ottaa mukaan villatakki tai muu helposti puettava vähän lämpimämpi vaate, vaikka muuten laittaisikin hellevaatteet.

Ennen lentoa on myös tärkeää syödä hyvin. Jokainen varmasti tietää, mikä itselle on parasta. Joku tykkää syödä tukevasti, joku hyvin kevyesti. Tietenkin myös ajankohta vaikuttaa.

Harva on lentänyt niin paljon, ettei lentäminen ollenkaan jännittäisi. Kaikki varmasti tuntevat ainakin pientä jännitystä alkavaa kielimatkaa ja sitä ennen olevaa lentoa odottaessaan. Joku kuitenkin pelkää lentämistä. Kuka tahansa voi alkaa pelätä lentämistä, jopa sellaiset, jotka ovat ennen lentäneet. Lisää tietoa lentopelosta saa täältä.

Vähän ennen lähtöpäivää MyEF:ään pitäisi ilmestyä tiedot siitä, minne ja milloin täytyy saapua. Tapaaminen on siis Helsinki-Vantaan lentokentällä, eli jos olet varannut liittymälennon EF:n kautta, sinun täytyy hoitaa se itse.

Itsepalvelu-check-in-automaatti
Helsinki-Vantaan lentokentällä

Lentokentällä hoidetaan check-in eli ikään kuin kirjaudutaan sisään lennolle. Check-in suoritetaan lentoyhtiöstä riippuen joko tiskillä tai automaatilla. Tämän jälkeen luovutetaan ruumaan menevät matkatavarat.


Seuraavana on vuorossa turvatarkastus. Itse aina jännitän sitä eniten, vaikka en salakuljetakaan mitään pommeja. :D Oikeasti turvatarkastuksessa ei tietenkään ole mitään jännitettävää. Siellä on muistaakseni ihan hyvät ohjeet, miten toimia ja aina voi tietysti kysyä. Ladotaan vaan tavarat (ulkovaatteet, kengät, korut, kännykät, käsilaukut, kaikki) niihin laatikoihin ja hihnalle ja hiippaillaan sukkasillaan sen metallinpaljastinportin läpi. Jos se piippaa, sieltä tulee joku työntekijä tarkastamaan, mutta tosiaankaan sitäkään ei tarvitse pelätä. Mulla on piipannut monesti ja olen vieläkin ihan hengissä. Sama homma, jos ne läpivalaisussa näkee jotain outoa sun käsilaukussa. Sitten se laukku vaan otetaan erilleen ja ne kysyy joitain kysymyksiä ja mahdollisesti katsoo sinne sisälle. Meillä kyllä oli kerran jäänyt sellaiset lastensakset, tosin ihan terävät kyllä, reppuun eikä niitä takavarikoitu, vaikka nehän oli teräaseet. :D

Sitten seuraava vaihe riippuu vähän siitä, minne ollaan menossa. Kaukokohteisiin lennettäessä mennään vielä passintarkastuksesta, mitä esim. Britteihin lentäessä ei tarvitse tehdä.

 
Koneeseen mennessä näytetään muistaakseni lentolippu ja passi. Koneessa nostetaan käsimatkatavarat sellaisille hyllyille tai pienen laukun voi laittaa siihen jalkatilaankin. Ja sitten istutaan ja pitkään. (Tai riippuu tietysti kohteesta, esim. Britteihin on aika lyhyet lennot, mutta Australiaan lennetään useammalla pitkällä lennolla.)

Esimerkiksi Finavian nettisivuilta löytyy lisää tietoa
lentomatkustamiseen liittyen
Itse ainakin tykkään lentämisestä. En todellakaan haluaisi lentoemännäksi tai lentokoneen kapteeniksi, mutta kerran-pari vuodessa on mukavaa lennähtää jonnekin ja takaisin, vaikka tavallaan myös pelkään lentämistä vähän.

Jos jäi vielä kysymyksiä, niin laittakaa ihmeessä kommenttia. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei olekaan - on vain tyhmiä vastauksia! :)